Výlet mladých hasičů - Brada - 29.7. - 5.8.2017

18.08.2017 10:32

    V sobotu jsme se sešli ve 12:45 na roztockém vlakovém nádraží, abychom ve 13:02 mohli vyrazit na výlet mladých hasičů. Vlak měl samozřejmě deset minut zpoždění. Jeli: Simča, Natka, Nelča, Vojta, Leoš, Vendy, Fíďa, Verča, Eliška, Anežka, Natka I. a Lucka se Zdendou. V Nové Pace k nám ještě přistoupil Matěj. Po 14. hodině jsme vystoupili v Ostroměři, kde jsme museli hodinu čekat na další vlak, který nás dovezl do Jinolic. Z jinonické zastávky jsme museli zhruba dva kilometry pěšky do tábora.  V táboře už na nás čekal Tomáš, Jenda a Standa s našimi věcmi. My jsme nejdříve pověsili vlajky a poté se šli ubytovat do stanů. Když jsme byli ubytování, tak jsme šli připravit bazén na koupání, ve kterém se už i někteří stihli vykoupat. Dále jsme připravili dřevo kuchařům na vaření, klukům na topení, abychom měli teplou vodu a na večer k ohínku. Když jsme měli všechno hotové, tak nám Zdenda zprovoznil kino a my jsme se začali koukat na „Auta“. V půlce filmu jsme si šli sednout k ohýnku a opéct buřty. Poté jsme dokoukali film, šli se omýt a spát.

    V neděli v 8 hodin ráno jsme měli budíček, po kterém následovala rozcvička a snídaně. K snídani jsme měli rohlík s malinovou marmeládou a kakao. V 9 hodin jsme se vydali na pěší výlet po okolí. Vyšli jsme na vrch Brada, na kterém se nachází kříž a sochy. Poté jsme sešli dolů k Rumcajsově jeskyni a na Převýšinu. Dále po Rumcajsově stezce na Vyhlídku Václava Čtvrtka, do Prachova, kde jsme se občerstvili, a kde Leoš přišel na to, že si nechal doma peněženku. A pak jsme pokračovali zpět kolem Jinolických rybníků. Při návratu do tábora si děti zkrátili čekání na oběd blbnutím v bazéně. K obědu byl kuřecí řízek s bramborou kaší a okurkou. Při poobědním odpočívání jsme se začali koukat na Let’s Dance. V půl třetí jsme se šli koupat do Jinolic, kde se nám samozřejmě nejvíce líbil stánek s občerstvením. Vrátili jsme se kolem 18. hodiny a dokoukávali jsme film. V 19:30 pro nás kuchaři připravili večeři v podobě palačinek s marmeládou a šlehačkou. Kolem osmé hodiny se přes nás přehnala asi půlhodinová bouřka. V deset večer když jsme měli po večerce, se bouřka opět vrátila.

    V pondělí jsme vstávali v 7:30 a poté jsme šli na rozcvičku a na snídani, ke které byly párky s pečivem a kakaem. Po deváté hodině jsme odjeli do Jičína na koupaliště Kníže. Na koupališti jsme se nejvíce vyřádili na tobogánech, a také se nám líbil místní kiosek.  Z koupaliště jsme se vrátili ve čtyři hodiny odpoledne. V táboře už na nás čekal oběd v podobě zapečených těstovin s okurkou. Po obědě šla většina odpočívat, a někteří, kterým nestačilo koupaliště se šli ještě zchladit do bazénu. Ve 20:00 byla večeře, obložený talíř s bagetkami. Poté jsme se koukali na film Machři a po skončení šli spát.

    V úterý ráno jsme opět vstávali v 7:30, šli na rozcvičku a na snídani, ke které byly rohlíky s meruňkovou nebo malinovou marmeládou a kakao. V devět hodin jsme vyrazili do Jičína, kde jsme si v informačním centru vyzvedli tištěného průvodce Cipískovy stezky a vydali se na procházku. Cipískova stezka je dlouhá zhruba 2 kilometry a vede z náměstí okolo rybníka, koupaliště, nemocnice a přes Valdickou bránu zpět. Celou cestu nás doprovázeli tabule s Cipískem, abychom věděli kudy jít. Museli jsme vyplnit 11 úkolů a vystoupat na Valdickou bránu. Po projití celé stezky jsme s vyplněným průvodcem došli do informačního centra, kde jsme dostali odměnu. V poledne jsme se vrátili do tábora, kde už na nás čekal k obědu Buřtguláš. Po odpočinutí jsme se po druhé hodině vydali koupat do Jinolic, vrátili jsme se až v 19:00. Po příchodu čekalo v táboře překvapení v podobě ovocného narozeninového dortu s marcipánovými zvířátky, protože Eliška měla dnes narozeniny. Všichni jsme jí popřáli a ona se s námi podělila o dort. Pak jsme šli večeřet, byly buchty s tvarohem nebo povidly. Večer jsme pak koukali na film Karlík a továrna na čokoládu.

    Středeční den nám začal ranní rozcvičkou a snídaní s rohlíkem a taveným sýrem a kakaem. Poté jsme vyrazili pěšky do Dílců na autobus, který nás nejdříve odvezl do Jičína, kde jsme museli přestoupit na druhý autobus směrem na Staré hrady. Zde jsme začali prohlídkou Hradní pohádkové půdy, kde byli k vidění – čarodějnice, strašidlácká kuchyně, čarodějná prádelna a mydlírna, pohádkový časostroj, strašidla, skřítci a obří rubínoví draci. Po této prohlídce jsme zašli na oběd do Starověké krčmy. Hned poté jsme se šli dívat na Velký rytířský turnaj. Po turnaji nám zbyl čas, a tak jsme mohli mít rozchod. V půl druhé nás ještě čekala prohlídka Zámeckého pohádkového sklepení, kde jsme viděli – lesní a ledové království, rodinku starohradského obra, vodníky, čertovskou domácnost, pohádkovou hladomormu, ochočeného draka, skřítky a obří smaragdové draky. Po prohlídce jsme se vydali autobusem zpět do Jičína, kde jsme přestoupili na další autobus do Dílců. Do tábora jsme dorazili v půl čtvrté, kde jsme všichni, znaveni teplem v autobusu, odpočívali. V 18 hodin se podávala večeře – rizoto. V půl osmé jsme šli koukat na film Machři a poté nám hrál Tomáš na kytaru a my zpívali dlouho do noci.

    Ve čtvrtek jsme vstávali v půl osmé, poté nás čekala rozcvička a snídaně, ke které byla žemlovka s kakaem. Tento den byl skoro jako odpočinkový. V deset hodin jsme se přesunuli do Jičína, kde jsme měli domluvenou exkurzi. Navštívili jsme výrobnu vánočních ozdobiček HAN spol. s r.o. Bylo nám předvedeno, jak taková ozdobička vzniká. Od úzké trubičky, přes vytvoření kuličky, nastříbření, namočení v barvě a malování ornamentů. Mohli jsme si zde i ozdobičky nakoupit. Ve dvanáct jsme dorazili zpět do tábora, kde jsme čekali na oběd. K obědu bylo švejžužu s hranolkami. Po obědě začalo pršet, tak jsme odpočívali. Po dešti jsme uklízeli dřevo a poklízeli tábor. K večeři jsme měli špagety se směsí nebo kečupem a sýrem. Večer jsme koukali na komedii Sebevražedný oddíl.

    V pátek jsme si pospali do osmi, poté nás opět čekala rozcvička. K snídani jsme měli míchaná vajíčka a čaj. Po snídani jsme čekali, jak se vybere počasí, a v půl desáté jsme vyrazili na koupaliště do Jičína, kde jsme se nejvíce vyřádili na tobogánu. V půl čtvrté jsme se vrátili do tábora, kde jsme si dali pozdní oběd – výpečky s bramborovým knedlíkem a zelím. Odpoledne jsme měli prostor pro volnou zábavu nebo odpočívání. V půl osmé jsme začali opékat. Po opékání následoval nástup, kde jsme se loučili s táborem a na památku jsme dostali pamětní medaile, které pro nás vedoucí vyrobili. Na nástupu jsme dostali i marshmallowny, které jsme si poté opekli. Protože jsme všichni byli unavení z koupaliště, tak jsme šli brzy spát.

    V sobotu ráno jsme vstávali v půl osmé, dali si menší rozcvičku a nasnídali se. Vedoucí nás překvapili, že nejedeme v tomto teple domů vlakem, ale vezmou nás auty. Tak jsme si po snídani šli všichni sbalit a nanosit svá zavazadla do aut. Poté jsme vyklízeli stany. Nosili jsme ven matrace, podlážky a uklízeli sprchu. Rovnali jsme i dřevo, které jsme nespotřebovali k topení. V deset hodin přijeli skauti, od kterých jsme měli tábor vypůjčený. Tábor jsme předali, poděkovali, rozloučili jsme se a jeli domů. Vedoucí nás všechny rozvezli až před dům. Po vyložení všech dětí ještě Nelča se Simčou omyly hasičské auto.

    Rádi bychom chtěli poděkovat vedoucím, SDH Roztoky u Jilemnice, OÚ Roztoky u Jilemnice a Jilemnickým skautům (web)

    FOTO: ZDE